Για 4η χρονιά το Πρόγραμμα : “Λεμεσός, Μια Πόλη ο Κόσμος Όλος”: Ενεργός στήριξη της διαδικασίας ένταξης μεταναστών και προσφύγων
Πηγή: ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης
Με απώτερο στόχο τη στήριξη της διαδικασίας ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην τοπική κοινωνία, συνεχίζεται για 4η χρονιά το επιτυχημένο πρόγραμμα “Λεμεσός: μια πόλη, ο κόσμος όλος”, με τελικό δικαιούχο το Δήμο Λεμεσού και με εταίρους το Δήμο και το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς, τον Δήμο Αγίου Αθανασίου, τον Δήμο Γερμασόγειας και την εταιρεία Opinion and Action Services Ltd.
Με αφορμή τη συνέχιση του προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι συνάντηση διαλόγου με τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, με θέμα τη στήριξη της διαδικασίας ένταξης τους.
Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Κυπριανού, ανέφερε πως ο Δήμος Λεμεσού και οι συνεργάτες του, υλοποιούν με επιτυχία το έργο και σημείωσε πως η συνεργασία της Υπεύθυνης Αρχής με το εταιρικό σχήμα, έχει προσφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
«Η επιτυχής υλοποίηση των προγραμμάτων κατά τα προηγούμενα έτη, αποτέλεσμα για την Υπεύθυνη Αρχή την κινητήρια δύναμη για ανανέωση της Συμφωνίας Επιδότησης, για ακόμη ένα έτος, με στόχο, τα προγράμματα αυτά να είναι συνεχιζόμενα και αδιάλειπτα, προκειμένου οι προσφερόμενες υπηρεσίες να παρέχονται απρόσκοπτα προς τους υπηκόους», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζοντας πως για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η ΕΕ έχει αυξήσει κατά 25% περίπου τη χρηματοδότηση της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για υλοποίηση δράσεων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ο κ.Κυπριανού είπε πως αυτή η αύξηση δίδει τη δυνατότητα εφαρμογής περισσότερων και σημαντικότερων έργων που, μεταξύ άλλων, θα στοχεύουν ως εφαλτήριο προόδου, ευημερίας και εκσυγχρονισμού, τις δράσεις που αξιοποιούν τον πλούτο της πολυπολιτισμικότητας.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, είπε πως η διαδικασία ένταξης είναι μια γνήσια προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου και των εταίρων του, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή με όρους σεβασμού, αποδοχής και αλληλεπίδρασης των Δημοτών με τους Υπηκόους Τρίτων Χωρών.
«Θέλουμε να απαλλαγούμε από στερεότυπα και προκαταλήψεις που θέτουν στο περιθώριο της ζωής, τους ανθρώπους που βρίσκονται νόμιμα στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Νικολαΐδης, τονίζοντας ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα που έρχονται στην Κύπρο δεν συνιστούν απειλή, ούτε για την ταυτότητά μας, ούτε για τον τρόπο ζωής μας».
Υπογράμμισε ότι η Λεμεσός είναι μια πόλη που ξεχωρίζει, όχι μόνο ως πόλος ανάπτυξης, αλλά και ως πόλη με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά, χωρίς διακρίσεις, μια πόλη που καλλιεργεί έμπρακτα την αξία της συνύπαρξης.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, λέγοντας πως, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, ο Δήμος προσφέρει υπηρεσίες κατάρτισης και εκπαίδευσης για μαθήματα Η/Υ και Τέχνης, ενώ παράλληλα οργανώνει πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές σε ιστορικούς χώρους, με στόχο τη γνωριμία του πολιτισμού μας και την ανταλλαγή ιδεών «ώστε να βοηθήσουμε τους μετανάστες στη ένταξη τους στην κυπριακή κοινωνία».
Στόχος μας, συνέχισε, είναι μέσα από το πρόγραμμα αυτό, να έχουμε τον ενεργό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Τοπικές Αρχές, στην επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, αποκλείοντας φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Τις δράσεις και ενέργειες του φετινού προγράμματος παρουσίασε η Δημοτική Γραμματέας του Δήμου Λεμεσού Γιωργούλλα Λεωνίδα, η οποία ανέφερε πως αυτές περιλαμβάνουν διαπολιτισμικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, προγράμματα κοινωνικής στήριξης, ανάπτυξης αισθήματος αποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα και αντιμετώπισης του ρατσισμού και των διακρίσεων, ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, πληροφόρηση και προγράμματα κοινωνικού προσανατολισμού.
Ο ρατσισμός το μεγαλύτερο πρόβλημα των μεταναστών
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο 46χρονος δημοσιογράφος Willy Totoro, από τη Δημοκρατία του Κονγκό και μόνιμος κάτοικος Λεμεσού για περισσότερο από δέκα χρόνια, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε, με μεγαλύτερη το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Οι μετανάστες, είπε «φυσικά επιθυμούν να νιώθουν αποδεκτοί και από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού, θέλουν να γνωρίσουν την κυπριακή παράδοση και κουλτούρα και παράλληλα να μην ξεχάσουν τις δικές τους, ενώ είναι απαραίτητη η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση όσον αφορά την πολυπολιτισμικότητα ,την ξενοφοβία και την εθνική ταυτότητα».
Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν παύουν να υπάρχουν οι διάφορες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας πρόσφυγας καθημερινά και ότι «χωρίς αμφιβολία, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο ρατσισμός, είτε είναι στο σχολείο , στο χώρο εργασία, στους δρόμους , στη γειτονιά».
«Αντιμετωπίζουν ρατσισμό είτε επειδή είναι αλλόθρησκοι, διαφορετικής φυλής, διαφορετικού χρώματος δέρματος ή απλά και μόνο διότι είναι διαφορετικοί, ξένοι, έχουν ταυτιστεί με στερεότυπα όπως απολίτιστοι, βίαιοι, επικίνδυνοι, βρώμικοι», ανέφερε και πρόσθεσε πω «υπάρχουν πολλά περιστατικά τέτοιας συμπεριφοράς και αντιμετώπισης, αλλά μόνο λίγα βγαίνουν στην επιφάνεια.
Γι’ αυτό το λόγο, τόνισε ο κ.Totoro, ο μετανάστης και ο πρόσφυγας προσδοκεί την υποστήριξη αρχικά της κυπριακής Κυβέρνησης και την αποδοχή του ως πρόσφυγα και μετανάστη, αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων του με το λαό του νησιού και προσβλέπει στη μέρα που θα συμβάλει στην κυπριακή κοινωνία.
«Δεν πιστεύω πως είναι αδύνατο όμως πιστεύω πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να φθάσουμε στο σημείο αυτό. Και αυτό θα το πετύχουμε μονό με τη συνεργασία την επικοινωνία την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την αποδοχή», κατέληξε .
![]() Κωνσταντίνου Κυπριανού |
![]() Νίκου Νικολαΐδη ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ |
![]() Willy Totoro ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ |
![]() Παρουσίαση Γιωργούλλας Λεωνίδα, Δημοτική Γραμματέας |
![]() Παρουσίαση Παναγιώτη Ζαφείρη, Καθηγητής ΤΕΠΑΚ |